επιδότηση
X

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Σεπτεμβρίου 2, 2017

Πώς ορίζεται η Αρτηριακή Υπέρταση;
Τιμές της αρτηριακής πίεσης άνω των 140mmHg συστολική ή/και άνω των 90mmHg διαστολική για όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάσει μετρήσεων Ιατρείου.


Υπάρχει διαφορά μεταξύ των μετρήσεων Ιατρείου και των μετρήσεων στο σπίτι;
Η μέτρηση της ΑΠ στο Ιατρείο είναι συνήθως λίγο υψηλότερη από τις μετρήσεις στο σπίτι, τα όρια των οποίων είναι 135 και 85mmHg. Για την 24ωρη καταγραφή (Holter ΑΠ) τα όρια είναι ακόμη χαμηλότερα, 130 με 80mmHg.

Πώς πρέπει να μετράται η ΑΠ στο σπίτι;
Η μέτρηση πρέπει ιδανικά να πραγματοποιείται σε ήσυχο δωμάτιο με τον εξεταζόμενο αναπαυόμενο σε καθιστή θέση περί τα 5 λεπτά με υποστήριξη του βραχίονα έτσι ώστε η περιχειρίδα  του πιεσόμετρου να είναι περίπου στο ύψος της καρδίας. Συστήνονται 2 μετρήσεις ανά περίσταση με διαφορά 1-2 λεπτά, πρωί και βράδυ καθημερινά επί 1 εβδομάδα και υπολογισμός του μέσου όρου. Οι συσκευές καρπού προς το παρόν δεν συστήνονται με εξαίρεση ίσως τους παχύσαρκους με μεγάλη περιφέρεια βραχίονα.

Τι σημαίνει Υπέρταση λευκής μπλούζας;
Η ΑΠ είναι υψηλή στο Ιατρείο και φυσιολογική στις μετρήσεις στο σπίτι. Ο όρος προτιμάται για ασθενείς χωρίς θεραπεία και μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως το άγχος. Απαντάται στο 13% περίπου του πληθυσμού. Καθώς υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ενδιάμεσος, συστήνεται επιβεβαίωση της διάγνωσης και παρακολούθηση με μετρήσεις εκτός Ιατρείου.

Τι σημαίνει Ανθεκτική Υπέρταση;
Είναι η υπέρταση που δεν ρυθμίζεται επαρκώς παρά τη χρήση τουλάχιστον τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων σε μέγιστη δοσολογία, συμπεριλαμβάνοντας διουρητικό. Η συχνότητά της υπολογίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 5% του πληθυσμού. Η παρουσία της αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα και γι'αυτό χρήζει προσεκτικής και συστηματικής αξιολόγησης και παρακολούθησης καθώς και θεραπείας εξατομικευμένης με βάση το προφίλ του ασθενούς.

Ποιές είναι οι ενδείξεις της 24ωρης καταγραφής ΑΠ (Holter ΑΠ);
Η 24ωρη καταγραφή ΑΠ θεωρείται επί του παρόντος σημείο αναφοράς για τις μετρήσεις εκτός Ιατρείου. Κρίνεται σκόπιμο τα ευρήματα της μέτρησης ΑΠ στο σπίτι να επιβεβαιώνονται με 24ωρη καταγραφή ΑΠ όταν είναι οριακά ή μη φυσιολογικά, με το επιπλέον πλεονέκτημα της καταγραφής της ΑΠ τη νύκτα. Γενικά οι ενδείξεις της είναι η υποψία Υπέρτασης λευκής μπλούζας ή συγκαλυμμένης Υπέρτασης (Υπέρταση εκτός και όχι εντός Ιατρείου), η υψηλή μεταβλητότητα ΑΠ, η πιθανότητα υποτασικών επεισοδίων-ορθοστατικής υπότασης, ο προσδιορισμός αληθούς ή ψευδούς Ανθεκτικής Υπέρτασης, η υπόνοια νυκτερινής Υπέρτασης (πχ σε υπνική άπνοια, διαβήτη) καθώς και η πιθανότητα Υπέρτασης-προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη.

Ποιές είναι οι διεθνείς συστάσεις για τις υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές;
Θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη της Υπέρτασης, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της ΑΠ σε υπερτασικούς. Συστήνεται ο περιορισμός άλατος έως 5-6gr ανά ημέρα, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ σε 20-30gr/ημέρα σε άνδρες και 10-20gr σε γυναίκες, η αύξηση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, η μείωση σωματικού βάρους-περίμετρου μέσης, η διακοπή καπνίσματος και η μέτρια δυναμική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά 5-7 ημέρες την εβδομάδα.

 

Εκτύπωση

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567